Obserwatorzy

czwartek, 16 lutego 2012

Dużo pyszności

Nie zdążyłam się pochwalić, że oprócz drutów i szydełka mam jeszcze trzecią pasję. Uwielbiam piec ciasta, ciasteczka, torty i inne specjały.

Dzisiaj bez ograniczeń możemy objadać się pączkami i faworkami.
Nie lubię robić pączków (dużo pracy, a w jednej chwili wszystko znika:)), natomiast lubię robić Faworki.

To jest mój sprawdzony przepis
30 dag mąki
5 żółtek
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 łyżki spirytusu
odrobinkę soli

Mąkę wymieszać z soląi cukrem pudrem, zrobić dołek, wbić żółtka, wlać śmietanę i alkohol. Zarobić gładkie ciasto przez 10 minut. Kolejne 10min ubić ciasto wałkiem. Formować kule i dalej ubijać. Aby Faworki były kruche należy bardzo cienko rozwałkować ciasto. ( Ja wałkuję tak ażeby prześwitywała stolnica).

 GOTOWE!!!!!!!!!!!


ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony komentarz