Obserwatorzy

poniedziałek, 27 lutego 2012

Urodzinowy Kubuś Puchatek

Dzisiaj podaję przepis na klasyczny tort. Ten akurat był przygotowany na urodziny.
Przepis może trochę pracochłonny a masa "masista" ale tort naprawdę pyszny, zwłaszcza po kilku dniach.
Składniki są podane na tort o średnicy 30 cm.

Biszkopt orzechowy
5 jaj
25 dag orzechów mielonych
20 dag cukru
2 łyż. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać aż piana będzie bardzo biała. Cały czas ubijając dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec

Biszkopt kakaowy
6 jaj
6 łyż. cukru
6 łyż. mąki
2 łyż. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać aż piana będzie bardzo biała. Cały czas ubijając dodać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec

Biszkopt kokosowy
5 białek
20 dag cukru
20 dag kokosu
2 łyż. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać aż piana będzie bardzo biała. Dodać mąkę wymieszaną z kokosem i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec.

Masa:
5 żółtek
1 jajo
1,5 szkl. cukru
2 kostki masła
2 łyż. kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 4 łyż. gorącej wody)
2 łyż spirytusu

Ubić żółtka i jajko z cukrem na parze. Gdy potroi swoją objętość Przenieść garczek z masą do zimnej kąpieli wodnej i ubijając schłodzić. W między czasie utrzeć masło na pulchną masę. Dodawać małymi porcjami ubite jajka i delikatnie ucierać. Na końcu dodać zimną kawę i spirytrus.

Dodatkowo
gorzka czekolada ( rozpuścić w kąpieli wodnej)
kokos
barwniki: czerwony, zielony

Upieczone biszkopty nasączyć mocną herbatą ze spirytusem. Przełożyć biszkopty w dowolnej kolejności i obłożyć boki tortu masą. Na wierzchu tortu narysować czekoladą za pomocą patyczka Kubusia Puchatka. wypełnić środek Kubusia masą z czerwonym barwnikiem (sweterek Kubusia) i masą bez barwnika. Obsypać resztę tortu kokosem wymieszanym z zielonym barwnikiem. Można również kupić gotowy zielony kokos.

Życzę smacznego!!!!



1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony komentarz